Fly tying


In ultima vreme, pescuitul stiuci la musca a inceput sa devina din ce in ce mai popular, dintr-un  simplu motiv, mustele-streamerele dau rezultate foarte bune. In perioada  asta a anului putem avea situatii diferite la pescuit, cum ar fii, stiuci mai putin active sau foarte precaute. De obicei cele de talie mica sunt mai agresive, si se agata singure pe carlig  si nu avem probleme nici cu drillul. Cu pestii mai mari se schimba situatia si lucrurile se complica. Putem avea atacuri foarte fine, cand nu simitim un atac puternic ci defapt o simpla oprire a firului care poate sa reprezinte  o stiuca frumoasa la capatul liniei. Cand stiucile se hranesc precaute, de regula avem si multe rateuri.  De regula pesti scapati, cei pe care am avut ocazia sa- i simitim zbatundu-se cateva secunde ne raman in amitire ca si captura cea mare. Pot sa fie mai multi factori care au  rezultat la pierderea pestelui, cum ar fii o lanseta moale, recuperarea incorecta a snurului, sau inteparea incorecta in momentul trasaturi.
Cea mai mare greseala totusi ramane cand folosim carlige mici sau cu tija foarte scurta. In cazul aacesta pur si simplu nu aveam cum sa le agatam deoarece stiuca musca streamerul de coada. Exista mai multe metode si technici, cum ar fii, streamere facute cu doua calige, legate tan- dem, dar acuma o sa va prezint o varinta mult mai simpla si mai eficienta, o musca realizata pe carlig Offset, musca pe care  o consider de departe cea mai buna alegere din mai multe motive. Actiunea streamerelor  o putem considera fiind principalul factor in a determina atacul pestelui. Felul cum se misca,  actiunea materialelor componente confera mustei propriuzise  viata. Pulsarea, vibrarea materialelor dublate de dinamizarea conferite de pescar sunt determinante si diferentiaza o musca eficace de una proasta.
Cârligele offset au marele avantaj că se pot camufla foarte bine în corpul streamerului. Cârligele offset sunt foarte utile în pescuitul știucii sau a şalăului în structuri dense sau pline de vegetație submersă, acolo unde răpitorii sunt imposibil de abordat cu alte tipuri. 
 
Materialelel necesare:
Carlig: Hayabusa Offset 6/0
Ata de montaj: 3/0 sau Kevlar thread
Dubbing: White Spectra Dubbing

Flash, sintetice : Flashabou

Aripi, corpul Streamerului: Cristal flash alb- transparent.
Ochi:  3D  Eyes
Markere:  Letraset  Promarker de diferite culoare



Pasii:


1.      Prindem carligul in menghina dupa care fixam ata de montaj.
2.      Fixam o bucata lunga de Kristal Flash din mijloc pe langa ochet .
3.      Intoarcem materialul spre curbura carligului dupa care fixam puternic.
4.      Fixam o cantitate mare de Flashabou peste Kristal Flash prins mai devreme.
5.      Luam o cantitate si mai mare ca prima data de Kristal Flash si fixam peste Flashabou si procedam ca in al 3 pas.
6.      Construim capul cu White Spectra Dubbing
7.      Cu o bucata de velcro il scamosam bine Dubbingul 
8.      Lipim ochii folosind Super- Glue sau Epoxy
9.      Taiem  cu o foarfeca din material dinspre partea burtei a streamerului.
10.  Facem nodul final.
11.  Vopsim lateral cu Promarker galben-verzui dupa care si spatele cu verde
12.  Vopsim burta cu Promarker portocaliu si rosu.
13.Vopsim cu Promarker negru cateva  linii de segmetatii pe spate pentru un contrast puterinc.
14. Streamerul gata de actiune.




































Woven nymph





Odată cu sosirea temperaturilor scăzute, ne punem firesc întrebarea „mai putem spera la o partidă de pescuit cu muşte artificiale sau nu ?” Multi dintre muscari, odată cu sosirea frigului îşi pun deoparte echipamentul de pescuit, pe motiv că şansele de a prinde peştii sunt mult mai mici. Şi totuşi …o partidă de pescuit în condiţii de temperatură scăzută poate să ofere la fel de multe satisfacţii, dacă cel care se duce la pescuit cunoaşte obiceiurile hibernale ale speciilor vizate. Chiar dacă hrana peştilor în sezonul rece se răreşte considerabil, aceasta nu înseamnă că aceştia au devenit total inactivi, putând fi păcăliţi deseori. În cazul în care condiţiile le permit, iar hrana este uşor accesibilă, aceştia continuă să se hrănească. Cantitatea de hrană depinde de calitatea apei, ca mediu de menţinere a unei vegetaţii şi a unor vietăţi acvatice care stau la baza hrănirii peştelui.
Folosirea frecventă a nimfelor de către unii pescari îşi are explicaţia şi în faptul că viaţa stadiilor subacvatice (de larvă, nimfă şi subadult) ale viitoarelor insecte este cu mult mai lungă, constituind hrana de bază a peştilor.
Pentru a confecţiona imitaţiile, trebuie cunoscute particularităţile şi stadiile fiecărei nimfe (aspect, comportament, greutate, dimensiune, colorit). Este bine de ştiut că majoritatea nimfelor acvatice au câteva trăsături comune - mişcări scurte, în lateral precum şi mişcari ascendente mai mult sau mai puţin accentuate determinate de curent şi adâncimea apei). Activitatea acestora în apropierea fundului apei atrag permanent interesul peştilor. Prin urmare o nimfă lestată corespunzător şi dinamizată corect poate avea un real succes într-o partidă de pescuit. Culoarea dominată a fundului apei ne poate ajuta la fel de mult în alegerea corectă a formei şi culorii artificialelor, ştiut fiind că nimfele şi nu numai ele împrumută din coloritul locurilor în care se ascund. Astfel pentru locurile cu albie închisă la culoare vom opta pentru gri şi oliv iar în cazul locurilor cu albie mai deschisă, galbenul şi bejul ar trebui să fie culorile dominante.

1. prindem carlig in menghina.

2.Taiem cu o foarfeca o fasie de2-3 mm din plumbul autoadeziv.

3. Matisam pe carlig, formand in acelasi timp si corpul.

4.Pentru coada, prindem cateva barbule de Potarniche vopsit
marou
5.Prindem lita de cupru.

6.Prindem 20 -30 cm de matase de culoare albastru.

7.Prindem cateva barbule de fazan.

8.Formam corpul cu ajutorul barbulelor fazan.

9.Fixam corpul si face un nod,dupa care taiem ata de legat si prindem carligul invers in menghina. Pregatim pentru impletire cu ajutorul litei si matase.

10.Cu ajutorul litei de cupru si matase impletim peste corpul din fazan , dupa care fixam cu ata de legat.

11. facem o bucla cu ata de legat (bucla) si cu ajutorul dubbing twister rasucim dubbingul.

12. facem 2-3 ture, formand ghebul nimfei, dupa care fixam, si taiem excesul de materiale.

13. prindem o pana de potarniche atent selectat , si facem 2 ture, apoi fixam si finalizam musca cu nodul final